Kokosbullar

 
 
Just nu befinner jag mig i Sälen, därför är detta ett tidsinställt inlägg då jag inte vet om när jag får tillgång till data. Dessutom har jag inget att uppdatera er med. Så därför har jag även sparat dessa godingar från i fredags.
 
kaffekopp = storlek som en serviskaffekopp
 
24 stycken
Ingredienser:
1 äggvita
3 kaffekoppar strösocker
1 kaffekopp florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk potatismjöl
2½ msk gelatinpulver
 
Garnering:
1 påse kokos (200 g)
2 msk kakao
 
Gör så här:
1, Vispa sönder äggvitan en aning i en stor skål. 
2, Häll sedan i strösocker, florsocker, vaniljsocker och potatismjöl. Blanda lite.
3, Koka upp vatten i en vattenkokare. Lös upp gelatinet med 1 kopp kokhettvatten. När gelatinet har löst upp blanda då detta med 1 kopp kallt vatten.
4, Häll gelatinet i skålen och vispa med elvisp i 15-20 minuter. Lägg massan i en långpanna 35 x 25 cm och ställ den i frysen en stund (ca 15-20 min)
5, Blanda under tiden kokosen med kakaon i en platspåse. Värm i mikron några sekunder och skaka om påsen så att allt blandas väl. Skär massan i rutor och rulla i kokosblandningen. 
 
receptet har jag fått ifrån min kära mormor.

Äpplekaka

 
 
Ca 20 bitar
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk mjölk
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulvet
ca 5 syrliga äpplen
 
Garnering: 
Kanel
Flagad mandel
Pärlsocker
Smör
 
1, Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Häll i mjölken.
2, Blanda mjölet och bakpulvret. Häll blandningen i smeten och rör försiktigt. Stjälp upp smeten på en djup ugnsplått med bakplåtspapper (ca 30 x 40) 
3, Skala äpplena och skär i skivor. Fördela på plåten. Pudra över  kanel och häll på flagad mandel och pärlsocker. Ringla tillsist över lite flytande smör över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter eller tills kakan fått färg. 
4, Skär kakan i rutor. Servera gära med vaniljsås. 
 
Recept ifrån tidningen bakat!

Kanelbullar

 
 
Igår fick jag fnatt och ville göra bullar. Sagt och gjort har jag dom nu här, eller rättare sagt i frysen och de väntar på att bli utplockade lagom tills vi åker till Sälen.
 
ca 40 bullar
Ingredienser:
150 g rumstempurerat smör eller margarin
5 dl mjök
1 paket jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk malen kardemumma 
ca 14 liter vetemjöl
 
Fyllning:
150 g rumstempurerat smör eller margarin
1 dl socker
2 msk kanel
 
1 ägg till pensling
pärlsocker
 
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över den varma mjölken i bunken och rör tills jästen löst upp. Tillsätt smöret i bitar, socker, salt och kardemumma. Rör om. Blanda i mjölet (använd gärna en bakmaskin med degkrok) Kom ihåg: spara ev lite utav mjölet till utbakningen. Arbeta degen i ca 5 minuter. Låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk. 
 
Under tiden gör fyllningen:
Blanda socker och kanel i en skål, tillsätt smöret i bitar och arbeta tills smeten är en mjuk smörblandning. 
 
Arbeta smidigt den jästa degen. Dela den i 4 bitar. Kavla ut ena delen rektangulärt. (glöm inte att täcka över de andra delarna under tiden så de inte blir kalla) Bred på fyllningen och rulla ihop till en längd. Skär upp i 10 bitar, lägg i formarna. Gör likadant med resten. Låt jäsa i ca 40 minuter. 
 
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker, grädda mitt i ugnen i 225-250 grader,  ca 5-10 minuter. Låt svalna och lägg bullarna på galler. 
 
Recept ifrån vetemjölsförpackningen.

Brownietårta med blåbärsmousse

 
Jag har varit väldigt tveksam till att publicera detta inlägg. Men efter många om och men så gör jag det. I onsdags testade jag att göra denna "tårta". Jag blev inte något vidare nöjd med resultatet utseendemässigt, fast smaken var helt okej. Speciellt browniebotten. Mmmh. 
 
Jag rekomenderar att använda sig utav frysta bär då jag själv använda mig av färska, därav mitt misslyckade resultat. 
 

Ingredienser
12 bitar

Browniebotten:
150 g mörk choklad
100 g mjukt smör
12 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
12 dl vetemjöl

Blåbärsmousse:
6 st gelatinblad
250 g blåbär (jag rekomenderar frysta bär) 
3 st äggulor
1 dl florsocker
2 dl gräddfil
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Rör ihop smör och socker. Rör ner äggen ett i taget och blanda med chokladen.

Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt kakan kallna i formen. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Mixa blåbären till en fin puré. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt och blanda med blåbären.

Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör ner dem i äggsmeten. Blanda ner gräddfilen. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen på den kalla kakan. Låt stå i kyl ca 5 tim. Ta kakan ur formen och garnera med blåbär.


Varm choklad - "ett nödinlägg"

 
Med brist på nya bilder gör jag ett "nödinlägg".
 
Snön hade trillat ner imorse när jag titta ut genom fönstret, men det hindrade mig inte på min lediga dag att gå på en långpromenad. Så jag traskade ut i mina halvtrasiga skor med en kamp mot snön och den iskalla vinden. En timme senare var jag hemma som en isbit. En värmande kopp choklad var precis det jag behövde. 
 
Enkelt och snabbt, det  ända som man behöver göra är och blanda socker, kakao och mjölk efter egen smak. Servera med marsmallows, grädde, eller drick naturellt. Gott! 

...

Förlåt att inga nya inlägg dyker upp, men jag vet inte vilken anledning jag ska använda mig av längre.. "keep holdning on"

Kladdkaka med nötkola

 
 
Variera den klassiska kladdkakan med en söt topping. Passar utmärkt som efterrätt för många. 
 
12 bitar
Till kladdkakan:
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
100 g hackad mörk choklad
 
Till formen:
1 msk smör
2 msk ströbröd 
 
Topping: 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 msk smör
2 dl jordnötter
 
Gör så här:

Smöra och bröa en springform, cirka 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Smält smör tillsammans med hackad choklad i en kastrull på svag värme under omrörning. Blanda försiktigt ihop alla ingredienserna och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen på 175° i cirka 20 minuter. Låt svalna i 30 minuter.

 

Topping:
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka ordentligt till 120°. Rör då och då. Ta bort från värmen och klicka ner smöret. Rör om ordentligt och vänd ner jordnötterna.  Häll nötkolan över kakan och bred ut. Servera ljummen eller kall

 

RECEPT HÄRIFRÅN.


Jordgubbstårta

 
 
Tyvärr har jag inga färska recept på lager ännu, det kommer med tiden då jag kommit igång med bloggen. Så därför bjuder jag på tårtan som jag gjorde för snart ett år sen, snarare min 16-årsdag.
 
Recept från Dr. Oetker


12-14 bitar

Ingredienser:
6 ägg
3,5 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Fyllning:
1 liter färska jordgubbar
2 msk florsocker

 

1 påse tårtmousse vanilj eller marsanpulver (följ anvisningarna)
2½ dl mjölk

 

Garnering:
3 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar
Rostade mandelspån

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund bakform ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan kallna. Mosa 1 liter jordgubbar tillsammans med florsockret. Vispa tårtmousse med mjölk ca 1 minut med elvisp. Dela kakan i tre delar. Lägg jordgubbsmos på bottendelen (det funkar lika bra att använda jordgubbssylt). Lägg på en ny botten och bred på vaniljkrämen. Lägg på ovandelen. Vispa grädde och bred över hela tårtan. Dekorera med jordgubbar och täck sidorna med rostade mandelspån.