Kanelhavrekakor

 
 
 
Letade fram dessa enkla godingar i bildgalleriet som jag gjorde någon gång i årsskiftet, de gick åt som smör. Det går lika bra att göra utan kanel om man så vill det. 

 

Recept ifrån Maud Onnermark
ca 30 kakor

 

Ingredienser
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör

 

Garnering
ca 75 g mörk choklad

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda samman till en deg. Forma till små kulor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna. Under tiden smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i spritspåse och spritsa över de kalla kakorna. Det går också bra att ringla över chokladen med en liten sked. Låt stelna. 

 


Bananmuffins

 
 

Vi öppnar upp bloggen med ett par färska bilder. Så med två bruna bananer i fruktskålen bestämde jag mig för lite söndagsbak. Banankaka i muffins form helt enkelt.

 

Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 - 2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
0,5 dl mjölk
2 st mogna bananer (helst bruna i skalet)

 

Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader. Smält matfettet. Vispa ägg och socket poröst (fluffigt/luftigt) i en stor skål. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel (samt vaniljsocker) i en annan. Rör sedan ned det i skålen med ägg och socker. Mosa bananerna ordentligt (Variation. lägg i en/två bananskivor i varje muffinsform) Tillsätt bananmoset och smöret och rör till en jämn smet. Fyll formarna med 3/4 smet. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Låt svalna.

 

Servera med grädde.


Välkomna!

 
Här har ni mig, Fredrika Åkervall, snart 17 år och det är jag som är ansiktet ut för denna blogg (eller någonting sånt). Ny i bakfronten. Vad det nu ska betyda. Jag har länge funderat på att öppna upp en bakblogg. Så varför inte ge det ett försök. 
 
Jag kommer bjuda på det mesta som jag har att komma med när jag står i köket. Bakböckerna är många och fantasin har ofta sin glöd. Jag utgår ifrån ett visst recept där jag sedan rör om lite i grytan. Eller ska man säga skålen? Strunt samma. Inspiration kan man aldrig få nog utav. Bra som dålig.  Så då kanske jag kan försöka inspirera er? 
 
Bakning är avslappnande för mig och jag blir glad. Det låter lite som att jag inte har något liv. Fast endel av mitt liv är att kladda ner väggar, bänkar och golv med smet och mjöl över hela kläderna. Nya känslor. Jag är egentligen urusel på att få något att se bra ut, men det är smaken som räknas och jag lär mig efter mina misstag. Hoppas på att jag ska göra succé någon gång.
 
Nej, men såhär mycket skrivande om ingenting kommer det inte att bli. Jag har tänkt  att bjuda på bilder och recept. Mitt mål att lägga ut minst 3 recept varje vecka. Gamla som nya. Jag hoppas ni gillar vad ni ser. 
 
Vill ni läsa mer om bara mig, besök min ordinarie blogg: www.ffredrikaaa.blogg.se