Kanelhavrekakor



Recept ifrån Maud Onnermark
ca 30 kakor
Ingredienser
3 dl havregryn
1½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör
Garnering
ca 75 g mörk choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och blanda samman till en deg. Forma till små kulor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna. Under tiden smält chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Häll i spritspåse och spritsa över de kalla kakorna. Det går också bra att ringla över chokladen med en liten sked. Låt stelna.
Bananmuffins


Vi öppnar upp bloggen med ett par färska bilder. Så med två bruna bananer i fruktskålen bestämde jag mig för lite söndagsbak. Banankaka i muffins form helt enkelt.
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 - 2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
0,5 dl mjölk
2 st mogna bananer (helst bruna i skalet)
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader. Smält matfettet. Vispa ägg och socket poröst (fluffigt/luftigt) i en stor skål. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel (samt vaniljsocker) i en annan. Rör sedan ned det i skålen med ägg och socker. Mosa bananerna ordentligt (Variation. lägg i en/två bananskivor i varje muffinsform) Tillsätt bananmoset och smöret och rör till en jämn smet. Fyll formarna med 3/4 smet. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min. Låt svalna.
Servera med grädde.
Välkomna!
